Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

20. december 2022

Valgkamp truede vores eksistens

af Leif Gravesen, bestyrelsesformand i Fjordland
Som landmand har 2022 bragt en del glæder. Udover en nem og relativ fin høst har mælkeproducenterne oplevet gode priser, mens svineproducenter stadigt hænger i bremsen. Corora’en er holdt så meget i ave, at vi som tidligere kunne mødes til generalforsamlinger, dyrskuer, Åbent Landbrug, kongresser og messer. Samværet mellem landmænd og det direkte møde med det omkringliggende samfund betyder mere, end vi anede.

Krigen i Ukraine har til gengæld skabt en ny, global krise. Vi har mærket det på stigende energipriser, usikkerhed om råvarepriser og mangel på kunstgødning, og landmænd med ukrainske medarbejdere har haft krigens gru og personlige bekymringer helt tæt på hverdagslivet.
Den internationale krise har kraftigt understreget behovet for fødevaresikkerhed, men trods det har landbruget i Danmark politisk set følt sig truet på sin eksistensberettigelse som global leverandør af sunde, klima- og miljøvenlige fødevarer.

77 procent af danskerne mener ifølge en meningsmåling, at dansk landbrug fylder tilpas meget eller sågar for lidt. Alligevel måtte vi igennem en valgkamp til Folketinget, hvor især de røde partier bød hinanden op med krav om halvering af den animalske produktion, sprøjteforbud på 200.000 hektar og en ødelæggende CO2-afgift på landbruget.
Her ved indgangen til et nyt år ved vi endnu ikke helt, om den nye regering henover midten af dansk politik har tænkt sig at omsætte de meldinger til politisk virkelighed. Der er dog ingen tvivl om, at 2023 bliver endnu et år med grøn omstilling.

I Fjordland har vi fusionen til Danmarks største landboforening kørt helt plads og rykker ud fra maskinhuset med flere muskler, det rette grej og den fornødne viden. Sammen med kunder og medlemmer arbejder vi videre med realistiske klimaløsninger – biogas, lavbundsjorde, solceller, effektive virkemidler i vandmiljøet osv. – men forandringerne skal også hænge sammen økonomisk som en forretning. Ellers svigter vi vores rolle som leverandør af fødevarer til hele verden.

Glædelig jul og godt nytår til alle medlemmer, kunder og medarbejdere i Fjordland!
Leif Graversen Bestyrelsesformand Fjordland

LEIF GRAVESEN

Bestyrelsesformand i Fjordland

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram