Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

28. maj 2024

Ung landmand har det hele - undtagen sit eget landbrug

Drømmen er at blive mælkeproducent med egen besætning og ejendom. Men manglen på netværk og en solid økonomi har spændt ben for drømmen hos landmand Jakob Sloth. Matching-koncept for landmænd kan være løsningen.
Den perfekte ejendom kom på markedet for nogle år siden – landbruget Sivigård i Farsøe, Himmerland. Den rigtige størrelse med 150 malkekøer, en moderne bedrift med malkerobotter, og til en pris, som måske kunne lade sig gøre.

Det fortæller Jakob Sloth, 26, uddannet landmand og agrarøkonom og tidligere fodermester på en større mælkeproduktion i Himmerland.

”Alt det, som jeg gik og efterlyste, det var der! Jeg gik hjem for at regne på det, og måske tage det med i banken. Men jeg nåede det ikke. Efter én uge var ejendommen solgt.”
Heldigvis gik der ikke lang tid før gården, som nu var på nye hænder, slog en stilling op som driftsleder, og så sprang Jakob Sloth til. Han driver i dag gården sammen med en kollega, som hhv. fodermester og driftsleder, og det har de gjort i godt to år.

Jakob Slot fik også tilbudt stuehuset af landbrugets ejer, hvor han i dag bor med sin kæreste.

”Det er så tæt på drømmen, som jeg kan komme lige nu. Her er jeg trådt ind på en nyindkøbt ejendom, hvor jeg er med helt fra start. Men planen er stadig, at jeg vil være selvstændig, så jeg går og venter på, at jeg kan erhverve mig mit eget en dag,” lyder det fra den unge landmand.
”Inden for fem år, vil jeg gerne have mit eget, jeg er åben over for flere typer af overtagelse,” siger landmand Jakob Sloth, 26. Foto: Jakob Sloth.
Fjordland lancerede februar 2024 et netværk, ”Future Match”, hvor landmænd kan blive ”matchet” i alternative selskabsformer og samarbejder. Det skal imødekomme flere landmænds ønske om at etablere sig, hvor manglende kapital spænder ben for projektet.

Vi mangler netværket

Den unge landmand Jakob Sloth er allerede en del af kartoteket Future Match. Initiativet er skabt af Fjordland Mægler og Fjordland, hvor rådgiver Marie Krabbe oplever en stor tilstrømning af særligt unge landmænd.

”Det har vist sig at være populært allerede få uger efter lanceringen. Vi ser, at der i landbruget bliver lavet alternative modeller til ejerformer og til generationsskifte. Og det vil vi rigtig gerne facilitere. Derfor er det en glæde, at det allerede bliver taget godt imod,” forklarer Marie Krabbe.

Landmand Jakob Sloth sidder i bestyrelsen på landbrugsskolen Asmildkloster, og han oplever at flere de unge landmænd leder efter anderledes måder at etablere sig på. ”Vi manglede ligesom et talerør til vores ønsker. Nu er det en realitet, så jeg er selvfølgelig sprunget til og skrevet mig op,” siger han.
Marie Krabbe
Marie Krabbe
Afdelingsleder Mægler & Jura
Erhvervsjurist

mkr@fjordland.dk
tlf.: 9618 5729

Hvem har 60 mio.?

”Jeg har oplevet at ejendomme, jeg har kigget på, er blevet solgt til naboen. Jeg oplever, at netværk har stor betydning for, om det lykkes at komme ind på markedet,” mener han.

Dét netværk kan landmænd opnå ved at blive skrevet op i Future Match, mener Marie Krabbe.

”Vi har et kæmpe netværk inden for landbruget, og vores rådgivere kan sørge for at prikke til de rigtige og herefter sætte parterne op med hinanden.”

Håbet er, at flere landmænd, som mangler en overtager, eller måske gerne vil drive sit landbrug videre på nedsat tid eller som en del af en anpart vil skrive sig op hos Fjordland.

”Kartoteket er for alle, og vi har den faglige ballast til at rådgive i alternative ejerformer og generationsskifte. Er man investor, som gerne forbliver ude af den daglige drift, kan man også skrives op,” forklarer Marie Krabbe.
Særligt økonomi har også betydning for unges adgang til at blive selvstændige. Derfor appellerer muligheden for eksterne investorer også til de unge, mener Jakob Sloth.

”Dansk landbrug er vokset til en størrelse, hvor du skal ud og belånes for 60 mio. Jeg ved, jeg kan ikke komme til at eje 100 procent selv, og derfor vil jeg gerne gøre mig attraktiv på en anden måde – for eksempel kunne jeg forestille mig at eje min egen besætning og få adgang til min egen bedrift på den måde,” foreslår den unge landmand.

Selv om dagligdagen er god på Sivigård, så lever drømmen stadig hos ham:
”Inden for fem år, vil jeg gerne have mit eget, jeg er åben over for flere typer af overtagelse, og selvfølgelig så skal der være det helt rigtige match."
Fjordlands kæmpe netværk af landmænd i Danmark skal benyttes til at sammensætte landmænd i alternative partnerskaber. Her ses Fjordland Kongressen for landmænd i Skive februar 2024. Foto: Fjordland.
Kartoteket består af tre typer emner: Landmænd på udkig efter egen bedrift, ældre landmænd med bedrifter til overtagelse inden for en årrække, samt både passive- og aktive investorer.

Fjordlands kæmpe netværk af landmænd i Danmark skal benyttes til at sammensætte landmænd i alternative partnerskaber.

Kartoteket er tilgængeligt for alle.
SKRIV DIG OP NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram