Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

17. november 2021

Statsgaranterede boliglån

Regeringen arbejder for tiden med en model for statsgaranterede boliglån, som forhåbentlig kan være med til at gøre det lettere at opnå realkredit belåning af ejendomme beliggende i landdistrikterne, i de situationer hvor køberne har økonomien til det. Modellen er baseret på at der stilles en statsgaranti for de 30% af belåningen på boligen som ligger fra 60-90% og skal være en håndsrækning til dem, der får afslag på belåning fra kreditforeninger og banker med begrundelse i ejendommens postnummer. En udfordring som vi desværre som ejendomsmæglere også sommetider støder på i vores del af landet.
Overordnet set skal der ved vurderingen af om der kan stilles en statsgaranti kigges på følgende faktorer:
m2 prisen må maks. være på kr. 8.000 i det pågældende postnummer og den pågældende boligs m2 pris må ikke overstige kr. 10.000 pr. m2
kommunen er beliggende længere væk fra en større by, nærmere defineret i regeringens Regional- og landdistrikspolitiske redegørelse
Penge
Statsgaranti er ikke gratis
Garantier er ikke gratis, heller ikke dem der ydes af staten, og prisen på denne forventes at ende på 1% af garantibeløbet, så ved køb af en ejendom til kr. 1.000.000, hvor der ydes statsgaranti for beløbet fra kr. 600.000 – til kr. 900.000 , som staten garantere for 90% og pengeinstitutterne må så tage risikoen på de sidste 10%, vil det koste kr. 2.700 årligt i garantiperioden.

Det er forventningen at ordningen bliver vedtaget og træder i kraft i 2. halvår 2022 og er indtil videre forventet at løbe i 3 år.

Set fra et ejendomsmæglersynspunkt, er det selvfølgelig interessant for det første, om ordningen bliver vedtaget, og for det andet i særdeleshed, om det finder anvendelse i vores del af landet. 
"Vi vil gerne være med til at dele budskabet om statsgaranterede boliglån, hvis det kan være med til at gøre en forskel på sigt, for nogen af vores kunder."

MIE KROGSGAARD NIELSEN

Ejendomsmægler og valuar

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram