Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

26. oktober 2023

Søg rådgivning til en leverandørkontrakt inden underskrift

I de seneste år er der opført mange nye biogasanlæg og flere er undervejs. Overvejer du at blive leverandør i et projekt, er det vigtigt at have fokus på leverandørkontrakten. Forhandling af en leverandørkontrakt er som hovedregel et modsætningsforhold, og når der først er underskrevet, er det for sent at ændre på aftalen.

I artiklen er der nævnt nogle af de forhold, man som leverandør bør være opmærksom på.

Dette skal du være opmærksom på...

BINDINGSPERIODE

Bindingsperioden er vigtig, da det har stor betydning, om man er bundet 1 år eller f.eks. 10 år. Begge dele kan som sådan være fint, men det er de andre forhold i aftalen, der er afgørende for det.

KLIMAKREDITTER

En meget aktuel ting er de såkaldte klimakreditter. I aftalen bør det indgå, hvordan de håndteres og hvordan du honoreres for dit bidrag af de leverede biomasser.

FLEKSIBILITET

Det bør overvejes, om kontrakten skal indeholde en mulighed for at tilpasse produktion eller en mulighed for at levere forskellige typer biomasse over tid. Fleksibilitet kan være vigtig, hvis der forventes ændrede produktions- og/eller ejerforhold.

LEVERINGS- OG AFREGNINGSBETINGELSER

I aftalen skal der være taget stilling til, hvem der betaler for transporten, samt hvilke krav der stilles til leverandøren vedrørende afhentningsforhold. Og det skal selvfølgelig aftales, hvordan gylle, dybstrøelse, afgrøder mv. afregnes.

GENFORHANDLING

Det skal også drøftes, om der skal være mulighed for genforhandling af afregningsbetingelserne i forskellige situationer og hvilke muligheder man har som leverandør, hvis parterne i så fald ikke kan nå til enighed.

Anbefaling

Søg altid kompetent rådgivning, hvis du som landmand overvejer at indgå en leverandørkontrakt. Det gælder også, selvom du samtidig bliver kapitalejer i f.eks. et biogasanlæg.

Overvej om der skal dannes en uafhængig forening for leverandørerne, som kan repræsentere de potentielle leverandører i en samlet forhandling.

Fjordland har 10 års erfaring med rådgivning inden for biogassektoren og tilbyder kvalificeret rådgivning i forhold til leverandørkontrakter mv.
Christian Reinholdt Paulsen
Har du spørgsmål eller ønsker du sparring i forhold til din leverandørkontrakt, er du altid velkommen til at kontakte os hos Fjordland...

CHRISTIAN R. PAULSEN

Virksomhedsrådgiver
RING TIL OS I DAG

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
suncloud-syncenterphone-handsetcalendar-fullhistory linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram