Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

28. maj 2024

Sådan bekæmper du bedst rodukrudt i dine vintersædsmarker

Nogle vintersædsmarker er i år præget af vinteren, så der er tynde områder i mange marker. I disse områder vil afgrøden ikke konkurrere særlig godt mod ukrudt. Her har specielt agerpadderok og tidsler gode betingelser – så vær særligt opmærksom på det.
Et gunstigt tidspunkt at bekæmpe rodukrudt i marken er i foråret eller starten af sommeren i en grøn afgrøde, umiddelbart før høst eller i stub efter høst.

Derfor er det ved at være tid, hvis du i foråret eller den tidlige sommer vil nå at bekæmpe eksempelvis agarpadderokke og tidsler, som har haft gode betingelser i de vintersædsmarker, hvor der er mange tynde områder, fordi de har været præget af vinteren.

Her får du planterådgiver Hans Kudahls bedste råd til, hvordan du bekæmper rodukrudt i dine marker.

Hvornår bør du bekæmpe?

Bekæmpelse af rodukrudt kan som udgangspunkt gøres på tre forskellige tidspunkter.

I denne artikel bliver der taget udgangspunkt i de to første tidspunkter.
I foråret/start sommer i en grøn afgrøde.
Umiddelbart før høst i moden afgrøde (Kun pletsprøjtning i 2024).
I stub efter høst.
Det foretrukne tidspunkt vil være i en grøn afgrøde, inden rodukrudtet begynder at konkurrere for meget med afgrøden. Omvendt kan man også komme for tidligt, hvis rodukrudtet er for småt. Det er derfor bedre at komme lidt for sent end lidt for tidligt. Der skal være god vækst i rodukrudtet, og de nye skud skal være godt fremme ved sprøjtetidspunktet.

Det forklarer planterådgiver Hans Kudahl:
Hvis du venter med at sprøjte til før høst, vil der være en stor bladmasse at sprøjte på, hvilket giver en god virkning. Fra 2024 er det dog blevet forbudt at nedvisne hele marker med glyphosat før høst. Det er derfor kun tilladt at anvende det som en pletsprøjtning til ukrudtsbekæmpelse i afgrænsede områder i marken. Derudover skal du være opmærksom på, at det har en meget ringe eller næsten ingen effekt på agerpadderok. Til dem anbefaler jeg MCPA.”

HANS KUDAHL

Planterådgiver
KONTAKT OS NU
Det er særligt vigtigt i år, at du læser etiketten på dit glyphosatprodukt for at være sikker på, at den dunk, du har på lager, i det hele taget er godkendt, da produkterne pt. er i en overgangsperiode til det nye regelsæt om glyphosat. Mange dunke vil nemlig være udløbet, også selvom det ikke er længe siden de er indkøbt.

Spotsprøjtning

Da Glyphosat nu kun er tilladt som en pletsprøjtning, er det oplagt at anvende spotsprøjtning efter tildelingskort før høst. Herved sprøjtes kun de pletter i marken, hvor der er bestande af rodukrudt. Desuden vil du kunne genbruge kortene året efter, hvis du skal spotsprøjte med MCPA i afgrøden, forklarer Hans Kudahl:

”Kortene kan også genbruges året efter til f.eks. at spotsprøjte MCPA i afgrøden, da rodukrudtet som regel vil optræde i de samme områder af marken. På denne måde sparer du en del kemi, da du rammer langt mere præcist, og det kan være meget svært at få ram på alt ukrudtet, hvis du manuelt skal køre og åbne op lukke sektionerne.”

Fjordland tilbyder overflyvning af marker med drone og efterfølgende udarbejdelse af tildelingskort, hvis det ønskes. Det kræver naturligvis at ens sprøjte for det første kan håndtere tildelingskort, samt at terminalen er låst op til det.

Aktuel bekæmpelse i grøn afgrøde

MCPA har god effekt på agertidsel, agerpadderok, svinemælk og gråbynke. Tilsætning af ammoniumsulfat og spredeklæbemiddel anbefales for at effektsikre.

Du skal være opmærksom på, at der ikke må køres senere end stadie 39, da dette både er sidste frist, og man risikerer at skade akset. Den bedste virkning opnås ved at sprøjte under gode temperaturforhold med god vækst.

Mustang Forte har god effekt mod agertidsel, gråbynke og agersvinemælk. Mustang Forte angives også at have god effekt mod agerpadderok. Vær opmærksom på restriktionerne for dyrkning af efterfølgende følsomme afgrøder på 14-24 mdr. efter anvendelsen afhængig af afgrøde og på begrænsning i anvendelse af halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte.

Broadway, Serrate eller Tombo har effekt mod kvik. Disse kan anvendes i Hvede, Vinterrug og Triticale. Kvikken skal dog være i god vækst, så det er vigtigt, at man ikke kommer for tidligt. Midlerne stopper væksten midlertidigt, men efter høst, når kvikken får lys igen, vil den gro videre.

Ved sprøjtning er det vigtigt at få sendt væsken godt ned i afgrøden. Anvend derfor mindst 200 liter Vand/ha. og relativt stor dråbestørrelse.

Øvrige forslag til bekæmpelse

FLERE FORSLAG HER
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver hos Fjordland.

HANS KUDAHL

Planterådgiver
KONTAKT OS NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram