4. december 2024
Ny høst og forsuring af goldkøer
Får du fulgt op på om forsuringen af dine goldkøer virker, eller er det druknet i mængden af opgaver? Få igangsat en fast rutine med opfølgning på din forsuring og kom helt i mål, så du får alle de positive effekter af forsuringen.
Forsuring forebygger mælkefeber
Hvis der er problemer med mælkefeber i besætningen, er forsuring en af de bedste og mest effektive måder til at reducere risikoen og skabe en problemfri overgang til næste laktation.
Men forsuring er ikke for alle besætninger. Forsuring kræver at man kan dele sine køer i to hold, så close-up køerne går i et hold for sig selv. Derudover skal man have tid og lyst til at investere tid i opfølgning. Dette kan man gøre selv eller lave en fast aftale med sin rådgiver eller dyrlæge.
Måling af urin-pH
Opfølgning gøres ved at måle urin-pH på et repræsentativ udsnit af close-up køerne. Urin-pH ’en anbefales at være under 6,5 for at få den optimale udnyttelse af forsuringen. En normal urin-pH for en ko, der ikke er blevet forsuret, ligger mellem 8 og 8,5. Det anbefales at forsure sine close-up køer i 21 dage. Hvis dette ikke er muligt, er det bedre med en kortere periode end en længere.
Kontroller forsuringen efter ny høst
Opfølgning på forsuring er ikke bare vigtig i den første periode, indtil forsuringen er kørt ind i foderplanen. Det er lige så vigtig at få målt urin-pH hver gang der sker et foderskifte. Dette gælder også selvom det bare er et skifte fra én majsstak til en anden, da selv små forandringer i foderet kan kræve en justering på mængden af forsuringsmiddel.
Derfor bør man som minimum måle urin-pH ved foderskifte. Vil du have mest muligt ud af forsuringen, bør der måles urin-pH på 5-6 køer hver uge eller hver anden, da en afvigelse også kan fortælle noget om vigende foderoptagelse hos goldkøerne. Dermed kan man undgå en del opstartsproblemer ved overgangen til laktation, idet problemerne opdages tids nok til at der kan nå at tages hånd om det.
Den manglende brik
Forsuring kan være den manglende puslespilsbrik der gør, at mælkefeber ikke længere er et besætningsproblem. Men det skal følges helt til dørs, ellers risikerer det at skabe større problemer og bøvl i stedet for at afhjælpe problemet. Dette ses særligt i besætninger med et højt energiniveau i foderet.
Så inden du begynder at bruge forsuring ved dine close-up køer, så afgør med dig selv om du vil følge det helt til dørs og få alle de positive effekter ud af det - eller om det er bedre at du venter til en anden gang, hvor der er bedre tid og overskud. Hvis du allerede bruger forsuring, men ikke synes du opnår den forventede effekt, så få målt nogle nye urin-pH ’er og grib fat i din rådgiver og få en snak om justering af mængden af forsuringsmiddel.
Har du spørgsmål, så kontakt os
CAMILLA LAUMANN SØNDERGAARD
Kvægrådgiver
KONTAKT OS NU