Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

3. september 2024

Nedrivningen af minkfarme er så småt begyndt: Her er vores erfaringer

Det går langsomt med sagsbehandlingen med minkfarmene; men nu har vi dog mere eller mindre afsluttet de første nedrivninger, og høstet erfaringer, som giver anledning til følgende kommentarer:
Staten sender nedrivningsopgaverne i udbud, og der har været flere nedrivningsfirmaer om opgaverne. Nogle har håndteret opgaven fint og leveret et pænt stykke arbejde; men vi har også set tilfælde, hvor entreprenøren har været lidt for kreativ ved udførelsen af arbejdet og ikke har håndteret opgaven som beskrevet og aftalt. F.eks. er befæstede arealer ikke blevet fjernet som foreskrevet, og den leverede jord til reetablering har ikke været af den foreskrevne kvalitet.

Et nedrivningsprojekt 
kan deles op i flere trin

STATENS OVERTAGELSE

Statens overtagelse af minkfarmens dyrehold, bygninger, gylletanke, inventar, løsøre, faste hegn, læhegn og vejanlæg m.m.

AFTALE OM NEDRIVNING

Aftale om nedrivning af anlægget og hvilke tilkørselsveje, som skal fjernes, hvilke læbælter, som ønskes bevaret, samt afklaring af hvordan arealet skal fremtræde, når anlægget er fjernet og arealet tilbageleveres til ejer.
Forklaring:
Punkterne A og B hænger sammen, og skal afklares ved ”ekspropriationen”.
Det er vigtigt, at man allerede her er helt afklaret med, hvad man vil beholde af bygninger, gylletanke, læhegn og vejanlæg. Efterfølgende er vanskeligt at ændre på aftalerne!

Når aftalerne ligger klar, har Staten i princippet overtaget minkfarmen med alt dens udstyr på lejet grund. Alt, hvad der foregår på farmen, er derefter Statens ansvar, indtil de tilbageleverer arealet i den aftalte stand.

FORBEREDELSE AF NEDRIVNINGEN

Staten sender et rådgivende konsulentfirma ud for at gennemgå farmen med dens bygninger udstyr og andre installationer, så nedrivningsopgaven kan blive grundigt beskrevet overfor de entreprenører, som skal byde på opgaven. Under denne gennemgang ønsker konsulentfirmaet, at ejer hjælper med at anvise, hvor skjulte rørforbindelser og kabler er placeret, ligesom det drøftes, hvor vand og el skal afbrydes til farmen. Det aftales derudover, hvor nedbrydningsfirmaet kan stille materiel og mandskabsvogne m.m. samt få strøm og vand, hvilket entreprenøren skal betale for.

Vigtigt! Der kan ikke aftales større ændringer til nedrivningen med konsulentfirmaet ved deres besøg på farmen.

NEDRIVNINGEN GENNEMFØRES

Når Staten har fundet den entreprenør, som skal udføre nedrivningsarbejdet, får du som ejer meddelelse om hvornår arbejdet påbegyndes. Herefter et opstartsmøde, hvorefter entreprenøren kan gå i gang med arbejdet. Dukker der praktiske spørgsmål op undervejs, er det forventet, at minkfarmens ejer er behjælpelig med at afklare disse, men derudover er nedrivningsopgaven en sag mellem Staten og entreprenøren, indtil arealet overdrages i aftalt stand til ejer.

AFLEVERINGSFORRETNING

Efter endt nedrivning overdrages arealet ved et møde på ejendommen med Bygningsstyrelsen.
Her gennemgås det gennemførte arbejde. Er der anmærkninger til det udførte arbejde, skal de nævnes her, eller hurtigst muligt efter mødet. Herefter råder ejer igen over arealet.

Nedrivningsarbejdet

Det har vist sig, at nedrivningsarbejdet og retableringen af området ikke i alle sager er blevet udført som beskrevet i bilagene til ekspropriationsafgørelsen, og at arbejdet ikke følges af en kompetent – og af nedbrydningsfirmaet uafhængig – projektledelse.

Det er uhensigtsmæssigt, at minkavleren ikke kan henvende sig til en repræsentant for Bygningsstyrelsen i form af en uvildig kompetent projektledelse, hvis der opstår forhold i nedbrydningsprocessen, som der skal tages hånd om. Minkavleren skal som udgangspunkt ikke involvere sig med nedbrydningsentreprenøren under nedrivningsprocessen, da det ikke er minkavlerens projekt, men Statens.
"I de aftaler, jeg er blevet involveret i, har det vist sig, at der er nogle upræcise beskrivelser af forskellige forhold i afgørelserne, som efterfølgende giver anledning til diskussioner.

1. Hvad er en tømt gylletank?
2. Skal der lægges muld som overfladejord, eller er det mod en merpris for minkavleren?
3. Hvilken type råjord, kan minkavleren forvente at modtage?
4. Hvilke dræn er med i opgaven og skal fjernes, og hvilke dræn er ikke med i opgaven?"

JØRGEN RØHRMANN

Miljørådgiver

Aftalegrundlaget

1

HVAD ER EN TØMT GYLLETANK?

I afgørelsens bilag om nedrivningsopgavens omfang står typisk om gylletanke:
”Gylletanke, gyllerender, møddingspladser, fodertanke og lignende, som skal overtages af staten, skal endvidere være tømt.”

Der er enighed om, at tilkommet regnvand, efter at gylletanken har været tømt, fjernes af staten. Der er derimod ikke enighed om, hvad den oprindelige tømning indebærer.
Minkavlerne har gennemgående tømt gylletanken, som man plejer, hvilket vil sige at man rører tanken op og udbringer gylle, der kan pumpes op.

Der ligger dog typisk et lag i bunden, som man ikke kan pumpe op. I minkgylle noget slam med en del fiskeben. Skal det op, skal det skrabes op ved hjælp af en minilæsser eller lignende, som sænkes ned i tanken. Pris typisk 15.000 – 20.000 kroner. Det er dog ikke en rutine, der normalt udføres. Er det minkavlerens opgave før nedbrydning?
Bygningsstyrelsen er af den opfattelse, at en gylletank skal være helt tømt - også for bundfald.

2

ER MULDJORD EN DEL AF AFTALEN?

I bilag til afgørelserne anføres det generelt for alle retableringer af jordoverfladen, at retablering indebærer: ”planering og udlægning af råjord eller muldjord på arealet”.

Der står intet om, at det skal koste mere at modtage muldjord.
I praksis har vi konstateret, at der kun udlægges råjord. Skal der muldjord på overfladen, skal det i praksis aftales med entreprenøren mod en merpris. Det står der bare ikke noget om nogen steder.
Det er uhensigtsmæssigt, at der skal tilkøbes merydelser på denne måde via entreprenøren.
Forholdet bør være helt afklaret ved ekspropriationen.

3

RÅJORDENS KVALITET

I bilag til afgørelsen bruges om underbundsjord betegnelsen ”råjord”.

Råjord er betegnelsen for den rå ubearbejdede jord under muldlaget, og betegnelsen dækker jordtyper fra det fineste sand til det klægeste ler og alle de jordbundstyper, der findes der imellem.

I praksis kan minkavleren få den jordtype leveret, som nedbrydningsfirmaet bestemmer, uanset, om den harmonerer med den stedlige jordbundstype.

I en sag, hvor der var leveret en forurenet sorteringsfraktion af jord, som nedbrydningsfirmaet blev pålagt at ændre, kunne vi vælge mellem en klæg lertype eller en rensning af det leverede materiale med nedlægning af det rensede i underbunden. Vi valgte dog ren råjord, der nok bliver som ler.

4

HVILKE DRÆN ER MED I OPGAVEN?

Som udgangspunkt er dræn ikke nævnt i teksten til afgørelserne.
I praksis fjernes dog dræn beliggende i de øvre jordlag, som vurderes at være en del af afløbssystemet til bortskaffelse af regnvand fra minkhallernes tage. Dybereliggende dræn anses ikke som værende en del af nedbrydningsopgaven, og der er reelt ikke taget stilling til disse dræn.

Projektstyring

Tillid er godt, men kontrol er bedre.
Under nedbrydningsprocessen skal det sikres:
at asbest og andre forurenende stoffer bliver håndteret og bortskaffet korrekt.
at byggematerialer sorteres, håndteres og bortskaffes korrekt.
at overfladejord (muld) på farmen håndteres, så det kan genanvendes.
at befæstede arealer fjernes på en ordentlig måde, før der køres råjord eller/og muldjord på for retablering.
at den tilkørte råjord er af ordentlig kvalitet svarende til arealets jordbundstype.
at områdets træer og øvrige bygninger, som skal bevares, ikke lider skade.
Som nævnt er det Statens ansvar, at nedbrydningsopgaven udføres i overensstemmelse med aftalen. Ejer skal ikke direkte diskutere forhold under nedbrydningen med entreprenøren;
men der vil være behov for, at han kan henvende sig til en projektledelse, når der opstår situationer, hvor det er nødvendigt.

Man kan diskutere, hvor meget minkavleren er berettiget til at være på arealet under nedrivningsprocessen. Han/hun er dog stadig arealets ejer, og har vel derfor ret (og pligt) til at holde opsyn med, hvad der foregår, så længe han/hun ikke generer nedbrydningsentreprenørens arbejde og holder sig på afstand af dennes materiel. Når der arbejdes aktivt med nedbrydningen, er minkavleren som udgangspunkt ikke berettiget til at opholde sig i området, hvor der arbejdes, men må følge processen på behørig afstand. Er der problemer meldes de ind til Bygningsstyrelsen eller dennes repræsentant, hvis der er udpeget en sådan. Nedbrydningsprocessen er deres ansvar.

Der er tale om komplekse aftaler, som efterfølgende kan have både miljø- og værdimæssige konsekvenser den dag ejendommen skal omsættes. Derfor anbefaler vi fra Fjordland altid at have en bisidder med, når der bliver indgået aftale om arbejdets omfang – ligesom vores erfaring er blevet, at det er nødvendigt at føre opsyn og dokumentere processen undervejs.
Når afleveringsforretningen er afsluttet, har du som lodsejer igen overtaget ansvaret.

Behov for sparring?

Vi er flere eksperter indenfor mink hos Fjordland - tøv ikke med at tage fat i en af os i mink-teamet!
Karsten Knudsen

KARSTEN KNUDSEN

revisor

Tlf.: 9618 5781
Mail: kkn@fjordland.dk
Kjeld Glintborg Kudsk

KJELD KUDSK

virksomhedsrådgiver

tlf.: 9618 5872
Mail: kgk@fjordland.dk
Inger Baekkedal

INGER BÆKKEDAL

Økonomisekretær

tlf.: 9618 5877
mail: idb@fjordland.dk

MARIA 
BLÆSBJERG-OBITSØ

virksomhedsrådgiver

tlf.: 9618 5713
mail: mbo@fjordland.dk

BENTE LYNGS STØVRING

virksomhedsrådgiver

tlf.: 9618 5715
mail: bls@fjordland.dk

JANNIK TOFT ANDERSEN

virksomhedsrådgiver

tlf.: 9618 5711
mail: jta@fjordland.dk
Bent K. Christensen

BENT K. CHRISTENSEN

virksomhedsrådgiver

tlf.: 9615 3561
mail: bkc@fjordland.dk
Vagn Bech

VAGN BECH

Registreret revisor

tlf.: 9615 3070
mail: vbe@fjordland.dk
Poul Bundgaard

POUL BUNDGAARD

registreret revisor

tlf.: 9618 5783
mail: pob@fjordland.dk
foto på vej

JØRGEN RØHRMANN

Miljørådgiver

tlf.: 9618 5730
mail: jro@fjordland.dk
phone-handsetarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram