Miljøledelse - en sur pligt eller en mulighed for forbedring?
I miljøafdelingen hos Fjordland er vi netop nu i gang med de indledende øvelser, så vi kan hjælpe med at udarbejde den miljøledelse for 2022, som skal indberettes til kommunen. Der bliver lavet et grundigt forarbejde, hvor vi læser op på lovgivningen, tilretter skabeloner, holder afklaringsmøder og meget mere. Miljøledelse er på en og samme tid, meget kompliceret og ganske enkelt.
Indberetning af Miljøledelse skal ske for alle IE-husdyrbrug. Den laves for et år ad gangen og indsendes senest året efter. Ved nye godkendelser blev det lovpligtigt pr. 21.2.2017, mens det for resten af IE-husdyrbrug blev lovpligtigt pr. 21.2.2021. Om der er udarbejdet en plan for miljøledelse, kontrolleres ved et tilsyn. Det er ikke kun landbruget, der skal lave miljøledelse, det skal en lang række store industrivirksomheder, som en del af et EU-krav fra en ambition om bedre miljø og naturtilstand.
Netop nu går vi i gang med at lave indberetningerne for 2022. At der skal laves miljøledelse for IE-brug har ophæng i Husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens kapitel 17. Det er et tungt krav, men vi ønsker i samarbejde med jer landmænd, at skabe en værdi gennem miljøledelse. Meget ofte kan der opnås ressource besparelser, der giver både miljømæssige og driftsøkonomiske fordele. Der er også en god mulighed for at udvikle virksomheden gennem miljøledelse og dermed få det bedste ud af kravet.
Selv om det lyder noget luftigt, så er det basalt set en gennemgang af om der er styr på fx gødning, elforbrug og afløb, om alle miljølove er overholdt. I miljøledelse skal du på årlig basis kunne dokumentere at der er styr på logbog over gyllebeholderens flydelag mv. samt vise, at der er overblik over forbruget. Er dette opdateret som det skal, er det ikke vanskeligt at indberette miljøledelse. Der skal ”bare” opsættes målsætninger, laves en plan for at nå disse og efterfølgende evaluere på, om målsætningerne blev indfriet.
I miljøledelsesindberetningen kan det ses, at der er ambitioner om at gøre det bedre. Derfor skal der hvert år skrives en række forbedringspunkter, som fx et ønsket om større energieffektivitet, vandbesparelse eller affaldshåndtering, uden at gå på kompromis med det gode slutprodukt. Det kan være en rigtig god idé at inddrage medarbejderne i valget af mål og tiltag, da de er tæt på arbejdet i hverdagen og det er dem, der skal være med til at påvirke og ændre vaner. De har ofte også andre perspektiver på tingene.
Desuden kan miljøledelse give et bedre samarbejde med kommunen og mindre kontrol. En afklaret og modig miljøprofil kan også være med til at tiltrække medarbejdere og danne basis for gode fortællinger på hjemmeside, facebook mv.
Vi håber, at vi sammen med landmændene kan levere en god og solid miljøledelsesrapport, der kan anvendes i dagligdagen. En grundig miljøledelsesrapport som udgangspunkt, kan bruges til det videre arbejde med ESG-afrapporteringen, som mange landmænd så småt begynder at tage hul på.
Her hos Fjordland står vi klar til at hjælpe landmænd, både med indberetning, men også med inspiration til konkrete miljømål og tiltag til konkrete forbedringer, opfølgninger mv.
METTE WARNCKE
Miljørådgiver
Kontakt os endelig, hvis du har brug for hjælp til miljøledelse, indberetning eller konkrete forbedringer...