Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

19. februar 2025

Mælkeproducent på Mors: Ledelse og sikkerhed i stalde hænger sammen

Det er alfa og omega, at sikkerhed i arbejdsgangene bliver til rutine på den helt rigtige måde. Det fortæller både landmand og rådgivere, som har samarbejdet om et længere ledelses- og sikkerhedsforløb på bedriften Nordendahl på Mors.
Alle ved, at det er godt at bruge sin sunde fornuft, når man arbejder med dyr og maskiner. Men man kan ikke altid være sikker på, at den sunde fornuft er den samme fra person til person. Derfor er det vigtigt at indarbejde sikkerhed i sin ledelse, så man undgår usunde rutiner.

Det fortæller Camilla Schilling Pedersen, der er kvægrådgiver hos Fjordland med speciale i kvæg, sikkerhed og arbejdspladsvurderinger (APV) på bedrifterne:
”Alle der har mere end én ansat skal have lavet en APV – og har brug for det. Når vi laver APV med landmænd, snakker vi meget om sund fornuft og gode rutiner. Men sund fornuft er ikke det samme for alle mennesker, derfor er det vigtigt at få snakket om, hvad man egentlig forstår ved sund fornuft.”

LANDMAND: LØBENDE GENNEMGANG AF ARBEJDSGANGE OG PROCEDURER ER NØDVENDIG

En af de landmænd, som Camilla Schilling Pedersen har arbejdet med i forbindelse med sikkerhed og ledelse, er Niels Holger Nordendahl fra Mors.

Han fortæller, at et længere forløb med Fjordlands rådgivere giver mening, fordi de ledelsesredskaber, han får, giver ham mulighed for at opretholde sikkerheden på bedriften igennem en længere periode.
Niels Holger sammen med køerne
Niels Holger Nordendahl hos køerne i stalden på gården Nordendahl på Mors.
”Det vigtigste for mig i forbindelse med forløbet har været, at sikkerhed hos os bliver en god rutine. Det er blevet meget nemmere for de ansatte at gøre deres arbejdsopgaver på en sikker og ordentlig måde, efter de forløb, jeg har haft med Fjordland,” fortæller Niels Holger Nordendahl og fortsætter:

”Camilla er gået i dybden med de enkelte medarbejdere undervejs i forløbet bl.a. i forhold til vejledning i sikker håndtering af dyr. De har haft mulighed for at stille spørgsmål undervejs i vejledningen, hvilket jeg tror er med til at motivere dem til at inddrage deres nye viden om sikkerheden.”
Niels Holger ses her udenfor den nyeste del af gården på Mors, nemlig malkestalden.

MEDARBEJDERINDDRAGELSE GIVER MOTIVATION FOR SIKKERHED

God ledelse og sikkerhed hænger sammen for Niels Holger Nordendahl. Det giver også en stor motivation for medarbejderne, hvis de også får mulighed for at blive involveret i nogle arbejdsopgaver i forhold til sikkerheden.

”Når mine medarbejdere får lov at arbejde aktivt med sikkerheden, giver det dem også en forståelse for, hvorfor det er vigtigt, at tingene bliver gjort på en bestemt måde. Derfor er jeg glad for ledelsesværktøjerne, fordi de gør mig i stand til at håndtere ledelsen omkring sikkerheden i hverdagen – så jeg får inddraget medarbejderne omkring sikkerhedsspørgsmål,” siger Niels Holger Nordendahl og fortsætter:

”Man skal også huske på, at arbejdet med ledelse giver mening over en længere periode. Vi har jo skiftende medarbejdere i vores branche, så det er vigtigt, at arbejdet med sikkerhed og ledelse kan få lov at virke over tid – derfor er jeg glad for hele forløbet med Camilla.”

MAN SKAL KENDE SINE DYR OG SINE BEGRÆNSNINGER

En af de ting, som Camilla Schilling Pedersen arbejder aktivt med på kvægbedrifterne, er blandt andet dyrenes adfærd, som er vigtig at kende, hvis man vil undgå uheld.

Det er velkendt, at landmænd har et særligt forhold til deres dyr. Og det er en stor fordel at kende sine køer, når man arbejder så tæt med dem i hverdagen. Man skal dog ikke overvurdere sit kendskab til den enkelte ko, for de kan – ligesom mennesker – reagere anderledes i stressede situationer.
Niels Holger elsker køer og maskiner.
”Jeg underviser gerne landmænd og ansatte i dyrenes adfærd – hvad er køernes blinde vinkler, og hvordan kan deres adfærd ændres, hvis de eksempelvis er stressede under kælvning. Det er en situation, hvor man nemt kan komme i klemme – bogstaveligt talt – hvis man ikke har styr på sine rutiner omkring sikkerheden,” forklarer Camilla Schilling Pedersen og fortsætter:

”Det er også vigtigt, at der er styr på staldinventaret og indretningen, så man ved, hvor flugtvejene er, når man aflæser en faretruende adfærd hos den kælvende ko.”

Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en arbejdspladsvurdering. Der skal desuden laves en årlig arbejdsmiljødrøftelse, men der må højest gå tre år mellem hele APV-processen gennemgås.
Camilla S. Pedersen
Har du spørgsmål til APV eller har du på anden måde behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte os hos Fjordland...

CAMILLA SCHILLING PEDERSEN

Kvægrådgiver
KONTAKT OS NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram