Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

31. oktober 2023

Gældsbreve til børn

Det sker ofte, at forældre med lidt på kistebunden ønsker at hjælpe deres børn med lån f.eks. i forbindelse med køb af bolig eller andre større aktiver.

Det sker hyppigt, at forældrene ønsker at eftergive gælden løbende med gaver, der ikke overstiger de afgiftsfrie grundbeløb (2023: kr. 71.500 til livsarvinger og kr. 25.000 til svigerbørn).
Der er to meget vigtige pointer i den forbindelse:

LÅN OG AFTALER

Et lån ydet til et barn med en udtalt eller indforstået aftale om, at lånet hverken helt eller delvist skal afvikles ved tilbagebetaling, idet lånet i stedet skal nedskrives årligt med et beløb svarende til det afgiftsfri bundfradrag for gaver, må forventes at blive anset som en afgiftspligtig gave på tidspunktet for lånets etablering.

Såfremt der ikke foreligger en sådan aftale eller forudsætning, idet der i stedet løbende træffes beslutning om en eventuel nedskrivning, og nedskrivningen ikke sker jævnt eller forudsigeligt, vil forholdet ikke være omfattet af en skærpet beskatning.
jobannonce stillingsopslag jobopslag

AFDRAG SOM GAVE

Når der sker afvikling ved gave bør dette ske i form af bankoverførsler, således at man vil kunne dokumentere, at der reelt er sket betalinger. Der er ikke noget i vejen for, at forældrene overfører et kontant beløb til det låntagende barn, hvorefter barnet betaler et afdrag på lånet. Ofte løber lånene over mange år, men det er vigtigt, at man gemmer dokumentation for overførslerne, så man til enhver tid kan dokumentere, at der har fundet betalinger sted.

Tidligere tiders trafik med at have en seddel liggende, hvor afdragene bliver påført og kvitteret af långiver, men uden at der finder overførsler sted kan ikke anbefales.
Fjordlands jurister hjælper gerne med udarbejdelse af gældsbreve og med vejledning.
Marie Krabbe

MARIE KRABBE

Afdelingsleder og erhvervsjurist
Gry Bacher Nielsen

GRY BACHER NIELSEN

Jurist
Henrik Aavild

HENRIK AAVILD

Jurist

CECILIE BECH HALD

Jurist

CHARLOTTE KLUW WØLDIKE SCHMITH

Jurist

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handsetarrow-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram