Fjordland Kongres: 7. feb. 2023 - Se mere her
NyhederArrangementerOm osMedarbejdereKarriereKontakt

29. november 2022

Folkepensionist - tjek forskudsopgørelsen

Forskudsopgørelsen er blevet dannet for næste år, tjek den for at få udbetalt så korrekt en pension som muligt.
Korrekt forskudsopgørelse
Folkepensionen beregnes på baggrund af forskudsopgørelsen, det vigtigt at få tilpasset forskudsopgørelsen, så den er så korrekt som muligt fra årets begyndelse.
Pensionen ændres i løbet af året
Skat
Når pensionen beregnes på baggrund af forskudsopgørelsen betyder det også, at pensionsudbetalingerne kan blive ændret i løbet af året. Hver gang forskudsopgørelsen ændres, ændres pensionsudbetalingen også. Pensionsudbetalingen kan dog også ændres, uden at forskudsopgørelsen ændres. Dette kan ske, hvis ens indtægt overstiger det, der er forskudsregistreret.
Eksempel
I løbet af årets første 9 måneder har en folkepensionist haft en indkomst på i alt 120.000 kr. ud over folkepensionen. Der er forskudsregistreret en samlet indkomst på 120.000 kr. for hele året ud over folkepensionen. I dette eksempel vil Udbetaling Danmark forudsætte, at man også har en indkomst i årets 3 sidste måneder og herefter beregne pensionen ud fra det. Omregningen vil dermed ske, selvom forskudsopgørelsen er korrekt, da man ikke forventer en indkomst ud over folkepensionen i de sidste 3 måneder af året.
Hændelsesbaseret omregningsbrev
Når Udbetaling Danmark omregner folkepensionen i løbet af året, sender de et brev via den digitale postkasse, hvor der står, hvad folkepensionen vil være fremover og på hvilket grundlag, den er omregnet. Når pensionisten får brevet, er pensionen omregnet, og man kan derfor først begære en ændring fra måneden efter, hvis man er uenig med Udbetaling Danmark.

Man bør derfor være opmærksom på meddelelser i den digitale postkasse fra SKAT vedrørende ændringer af forskudsopgørelsen samt på meddelelser fra Udbetaling Danmark, da de kan have konsekvenser for beregningen af folkepensionen.
Når året er omme
Når årsopgørelsen foreligger, vil der ske en beregning af folkepensionen for det foregående år, som viser, hvad der rent faktisk skulle have været udbetalt i pension. Derefter vil der ske en efterregulering, dvs. på samme måde, som når årsopgørelsen fra SKAT foreligger. Det betyder, at hvis man har fået for meget udbetalt i folkepension, skal der ske tilbagebetaling, og har man fået for lidt udbetalt, vil man få den manglende pension udbetalt. For selvstændige eller ægtefæller/samlevende med selvstændige sker denne regulering september/oktober året efter.
Linda Møller Harritz
Har du spørgsmål til din forskudsopgørelse, er du altid velkommen til at kontakte mig...

LINDA MØLLER HARRITZ

Revisor

Eksperter i landbrugsrådgivning

Vi giver dig 360° rådgivning. Du får det hele under det samme tag – og det er noget, vi ser som en stor styrke.
FÅ RÅDGIVNING NU
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram